Muikkuja, mätiä ja haaparouskuja

Takaisin

Muikkuja, mätiä ja haaparouskuja

Reseptikategoriat: Alkuruoat, Pikkusuolaiset
4–5 annosta

Ainekset

Muikkuterriini
1,5 kg muikkuja
1 kpl sipulia
100 g pekonia

Marinoidut haaparouskut
500 g suolattuja haaparouskuja

Savumuikkumousse
500 g savumuikkuja öljyssä
250 g ranskankermaa

Vierelle
Hyvä Apaja -mätiä (kirjolohi tai muikku)

Valmistusohje

Edellisenä iltana

Hauduta pekoni, sipulit ja mausteet voissa. Mausta muikut suolalla ja asettele kerroksittain pekonien ja sipulin kanssa terriinivuokaan. Paista uunissa 150 °C:ssa noin 2 tuntia. Jäähdytä painon alla. Leikkaa siivuiksi.

Liota sienet yön yli ja ryöppää runsaassa vedessä. Kiehauta mausteliemi. Lisää sienet ja anna maustua.

Tarjoilupäivänä

Valuta muikut siivilässä. Aja muikut tehosekoittimessa tasaiseksi ja lisää ranskankerma.

Paseeraa massa ja lisää kerma vaahdotettuna. Mausta suolalla.

Koristele kurkkukuutioilla ja hienonnetulla punasipulilla.

 

Ryöppäys?

Ryöppäämisessä ruokaa ei kypsennetä, vaan se on nopeaa keittämistä, jolloin ruoka-aine pehmenee tai siitä saadaan myrkkyjä pois. Haaparousku on maukas ja Suomessa perinteinen ruokasieni, jolle suositellaan 5 minuutin keittämistä. Lue lisää haaparouskun ja muiden sienten käsittelystä Eviran sivuilta >>

Paseeraus?

Paseeraaminen on siivilän läpi painellen soseuttamista, jossa "kaikki isompi ylimääräinen" jää siivilään. Esimerkiksi marjoja ja tomaattia paseerataan usein, jolloin kuoret ja siemenet eivät ole mukana lopullisessa ruoassa.